Tedd lelkemet megigazulttá, ó Istenem, de akaratomat is töltsd meg tűzzel a Te forrásaidból! Ragyogj föl értelmemben, még ha ez talán „sötétség is tapasztalatomnak”! Töltsd be szívemet a Te roppant életeddel! Szemem ne lásson semmi mást a világon, mint a Te dicsőségedet, kezem ne érintsen semmi olyat, ami nem a Te szolgálatodra van! Nyelvem ne ízleljen olyan kenyeret, amely nem dicsőséged magasztalását erősíti bennem! Hallani akarom hangodat, és hallani akarom azt az Általad teremtett harmóniát, amely himnuszokat énekel Neked. (…) Add, hogy minden dolgot egyetlen céllal használjak: egyedül annak örüljek, hogy dicsőíthetlek Téged.
Őrizz meg ezért mindenekelőtt a bűntől! Őrizz meg a halálos bűn pusztításától, amely pokollá teszi a lelkemet! Őrizz meg a gyilkos kéjtől, amely elvakítja és megmérgezi a szívemet! Őrizz meg azoktól a bűnöktől, amelyek ellenállhatatlan tűzzel rágják az ember testét, míg teljesen föl nem emésztik! Őrizz meg a pénz szeretetétől, amelyhez gyűlölet tapad, a fösvénységtől és a nagyravágyástól, amelyek megfojtják életemet! Őrizz meg a hiúság halott műveitől és attól a hálátlan fáradozástól, amelyben művészek kevélységből, pénzért és hírnévért tönkreteszik magukat, amelyben a szentek megfulladnak oktalan buzgalmuk lavinája alatt! Gyógyítsd meg bennem a kapzsiság bűzhödt sebét, és csillapítsd az éhes vágyakat, amelyek kiszívják természetemből a vért! Tipord el az irigység kígyóját, amely mérgével megsebzi a szeretetet, és megöl minden örömöt!
Oldozd föl kezemet, és szabadítsd meg szívemet a lanyhaságtól! Szabadíts meg a lustaságtól, amely a tevékenység álarcában jelenik meg, mikor nem is volna tennivalója; és a gyávaságtól, amely azt teszi, amit nem is kívánnak tőle, hogy elkerülje az igazi áldozatot!
De add meg az erőt, hogy csendben és békében várakozzam Rád! Adj alázatot, amely egyedül adhat nyugalmat, és szabadíts meg a gőgtől, a legsúlyosabb tehertől! Vedd birtokba egész szívemet és lelkemet a szeretet egyszerűségével! Foglald el egész létemet a szeretet gondolatával és vágyával: hadd szerethesselek, nem azért, mert ez érdemszerző, tökéletes, erényes, szent, hanem egyedül Istenért.
Mert egyetlenegy tudja kielégíteni és megjutalmazni a szeretetet: egyedül Isten.

Thomas Merton

Vélemény, hozzászólás?