Elégedettség

Nagyszerű dolog, ha vannak álmaink, céljaink. Hitünket erősítenünk kell azzal, hogy nagyobb dolgokra törekszünk. De amíg arra várunk, hogy a dolgok változzanak, arra, hogy az ígéretek beteljesedjenek, nem szabad elégedetlenkednünk amiatt, ahol most vagyunk. Lehet, hogy abban a hitben élsz, hogy gyermeked lesz, vagy egy új házad lesz, vagy hogy meg fogsz házasodni. Ez nagyszerű, de a következő 5 évben ne legyél elégedetlen amiatt, hogy még egyedül élsz, vagy amiatt a ház miatt, amiben élsz, és ne légy elégedetlen, hogy nincs gyermeked. Tanuld meg élvezni azt az időszakot, amiben vagy! Semmi sem fog hamarabb megtörténni amiatt, hogy boldogtalan és feszült vagy, és azon tűnődsz, hogy a helyzet fog-e valaha is változni. Amikor elégedetlenek vagyunk, akkor tiszteletlenek vagyunk Istennel szemben. Annyira lefoglal minket az, amit akarunk, hogy magától értetődőnek vesszük azt, amivel már rendelkezünk. Ehelyett, a megfelelő hozzáállás a következő: „Istenem, hiszem, hogy adni fogsz nekem egy új házat, de addig is boldog vagyok abban, amiben élhetek.”, vagy: „Hiszem, hogy meg fogok házasodni, de addig is elégedett vagyok így, hogy egyedül élek.”, vagy: „Hiszem, hogy lesz egy jobb munkám, de addig is örülök annak, ahol dolgozhatok most.”

Pál apostol azt mondta: „Megtanultam, hogy minden körülmények között elégedett legyek. Mind szűkös, mind bőséges körülmények között tudok élni. Ismerem a jóllakást és az éhezést, a szükséget és a bőséget is.” (Filippi 4:11,12, EFO) Figyeld csak: meg kellett tanulnia, hogy elégedett legyen. Nem történik meg magától, ez egy döntés, amit meg kell hozni. Elégedettnek lenni nem azt jelenti, hogy nem akarunk változást, hogy feladjuk az álmainkat és megállapodunk abban, ahol vagyunk. Nem. Inkább azt jelenti, hogy nem harcolunk a dolgok ellen. Nem idegeskedünk, hanem bízunk Isten időzítésében. Tudjuk, hogy Ő dolgozik a színfalak mögött, és a megfelelő időben eljuttat minket oda, ahol lennünk kell. Rájöttem, hogy néhány körülmény nem változik meg addig, amíg mi magunk meg nem változunk. Nem változnak meg a dolgok, amíg idegesek és feszültek vagyunk, és azt mondjuk: „miért tart ez ennyi ideig… miért kell még mindig foglalkoznom ezzel a problémával… miért bosszant még mindig a férjem…?”. Ha Isten benne hagyott minket egy helyzetben, akkor arra szükségünk van. Fel fogja ezt használni arra, hogy elvégezzen bennünk valamit. Ha elégedettek vagyunk, akkor növekszünk. Jellemünk fejlődik, hitünk pedig erősödik. Nem a jó időkben növekszünk, amikor minden a kívánságunk szerint történik. Akkor növekszünk, ha nyomás alatt vagyunk. Amikor elkeseredhetnél, de te úgy döntesz, hogy boldog leszel. Amikor okod lenne panaszkodni, de te azt mondod: „Uram, köszönöm ezt az újabb nagyszerű napot!”. Nem teljesült még minden álmod, de úgy döntesz, hogy örülni fogsz annak az időszaknak, amiben éppen vagy. Ha így teszel, kiállod a próbát. Ez készteti Istent arra, hogy elkezdjen munkálkodni. Ahelyett, hogy megpróbálnád megváltoztatni a helyzetet, engedd, hogy az változtasson meg téged. Valami baj van, ha mindig elégedetlenek vagyunk és ilyeneket mondunk: „Nem szeretem ezt a munkahelyet!”, vagy: „Elegem van ebből a kicsi lakásból!”, vagy: „Ezek a gyerekek állandóan az idegeimre mennek!”, vagy: „Mikor fog valaha is növekedni a vállalkozásom?”. Nos, így tényleg ott fogsz maradni, ahol vagy. Isten terve életünkre nézve nem csak az, hogy kényelmesen éljünk, hanem az is, hogy növekedjünk, hogy érettek legyünk, és így még jobban kiáraszthassa ránk áldását. Lehet, hogy nem tetszik az, ahol most vagy, de nem lennél ott, ha Istennek nem lenne egy erre vonatkozó terve. Ezért ügyelj arra, hogy kiálld a próbát!

Gondolj Máriára, Jézus anyjára. Amikor áldott állapotban volt Jézussal, egy szamáron kellett elutaznia Betlehemig. Mária panaszkodhatott volna: „József, miért nem szerzel valami kényelmesebb megoldást, ez túl nehéz!” Amikor Betlehembe értek, mondhatta volna: „Mi-ért nem foglaltál nekünk egy hotelt? Miért nem intézted el, hogy kórházban szülhessek, hiszen tudtad, hogy gyermeket várok! „Miért nem vettél ennek a gyermeknek egy új ruhát?” Mária nem mondta, hogy „Istenem, ha rám bíztad ennek a gyermeknek a kihordását, akkor legalább egy kicsit kényelmesebbé tehetted volna az egészet.” Nem. Ő elégedett volt abban a helyzetben, amiben éppen volt. Elégedett volt, amikor az angyal azt mondta neki: „Üdvözlégy, kegyelembe fogadott!”. Elégedett volt akkor is, amikor 9 hónaposan szamáron kel-lett utaznia. Elégedett volt, amikor egy istállóban kellett megszülnie gyermekét egy csomó állat között. És elégetett volt akkor is, amikor a bölcsek azt mondták neki: „Fiad az Isten Fia, a Messiás.” Érett emberré kell válnod ahhoz, hogy elégedett tudj lenni a hegycsúcson, és elégedett tudj lenni a völgyben is…

Pál apostol, aki elmondta, hogy hogyan lehet elégedettnek lenni, az Újszövetség nagy részét egy börtönben írta meg. Ha eldöntöd, hogy elégedett leszel, akkor a börtön sem, …vagy egy szamáron történő utazás sem tud megállítani… és Isten el fog vezetni oda, ahol lenned kell!

Mostanában valaki beszélt nekem a problémáiról, mindenféléről, ami az életében rosszul megy. Hosszan mesélte, elég sokáig, majd a végén az mondta: „Joel, én nem szeretem az életemet.” Nos, itt a probléma! Ez az egyetlen élet, amivel rendelkezel. Élhetsz ezzel az élettel, de senki másét nem élheted. Lehet, hogy van ezer okod arra, hogy boldogtalan legyél, de meg kell hoznod azt a döntést, hogy elégedett leszel. Ha azt mondod: „mikor fog már végre minden megváltozni?”, akkor megrekedsz. Isten nem támogatja az elégedetlen embert. Rázd le magadról az elégedetlenséget, és figyelj azokra a dolgokra, amelyek az életedben jól működnek. Figyelj azokra, amelyekkel rendelkezel. Legtöbben, akik ma reggel felkeltünk, láthattuk a napfényt, mert egészséges a szemünk. Legtöbben hallhattuk a madarak énekét, van fedél a fejünk felett, vannak lehetőségeink, vannak emberek, akiket szerethetünk… egy csomó jó dolog van az életedben, ne vedd őket magától értetődőnek! …

Nos, az életünkben sincs mindig tavasz, azzal a sok szép nyíló virággal, gyönyörű napfénnyel, kellemes időjárással. Ez egy nagyszerű időszak, de nem fogsz növekedni, ha mindig az aratás időszakában maradsz. Kell, hogy legyen ideje a vetésnek, kell idő az öntözésnek is, kell idő az érlelődésnek is, amikor megkapálgatod a földet és kihúzod a gyomokat… ezek mindig fontos időszakok! Ha nem mégy keresztül ezen a folyamaton, akkor nem fog életedben eljönni az új aratás időszaka.

Ahelyett, hogy a nehézségek miatt idegeskednél, sajátíts el egy új látásmódot: ez az időszak arra adatik, hogy felkészítsen arra az előrelépésre, amely majd eljön az életedben. Lehet, hogy úgy látszik, hogy megrekedtél valahol, és úgy látod, hogy semmi sem történik, de az igazság az, hogy Isten munkálkodik, és eljön a pillanat, amikor az idők változnak. A telet mindig tavasz követi. Érett embernek kell lenned ahhoz, hogy ne csak az aratás időszakában legyél elégedett, hanem a vetésnek, az öntözésnek és a gyomlálásnak az időszakában is. Lehet, hogy most egy nehéz időszakban vagy. Talán kicsi gyermeket nevelsz vagy az egyik szerettedről kell gondot viselned, talán egy betegséggel küzdesz. Lehet, hogy úgy érzed magad, mintha te is a szamáron utaznál. Könnyen azt gondolja az ember, hogy: „Ha végre túl leszek ezen a nehéz időszakon, akkor újra örülni fogok… ha végre nem kell már pelenkázni a gyerekeket… ha vég-re túl leszek ezen a sok munkán… ha végre leadom azt a 10 kilót…”. Nem. „Ez az a nap, amit az Úr szerzett…!” Neked kell döntened amellett, hogy örülni fogsz a mának! Isten elegendő kegyelmet adott neked, de nem csak arra, hogy kibírd ezt az időszakot – mert ehhez nincs is szükség hitre – hanem arra is, hogy élvezd azt! Ha elégedett vagy, akkor minden egyes napot úgy látsz, mint egy ajándékot. Értékeled a körülötted levő embereket és hálás vagy azért, amit Isten már adott neked. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy erősebbé válsz és fejlődik a jellemed, hanem azt is, hogy kiállod a próbát! Ki fogsz jönni az ősz és a tél időszakából és újra eljön számodra a tavasz, amikor virágozni fog minden.

Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy azt gondoljuk: ha elérünk egy bizonyos célt, akkor boldogok leszünk. Azt mondjuk: „Ha befejezem az egyetemet… ha megkapom a jobb munkalehetőséget… ha végre beköltözhetek az új házba… ha végre lesz gyermekem… akkor elégedett leszek!” Igen, boldog vagy, amikor eléred a céljaidat, de vele együtt jönnek majd kihívások is. Valaki azt mondta: „Minden áldással együtt jár egy teher is.” Sosem fog megtörténni, hogy egészen problémamentes lesz az életed: amelyben nincs semmi konfliktus, nem kell fizetni a számlákat, mindenki téged ünnepel… nem ez a valóság. Ha nem tanulsz meg elégedett lenni abban, amiben vagy, nem leszel elégedett akkor sem, ha teljesülnek az álmaid. Ha Isten megáld egy új házzal, akkor azzal együtt jár egy nagyobb kert is, amit gondozni kell, több szoba, amit takarítani kell és nagyobb fenntartási költségek. Ha Isten megáld egy jobb munkalehetőséggel, akkor azzal nagyobb felelősség jár. Ha Isten megáld egy gyönyörű gyermekkel, ami semmi máshoz nem hasonlítható, akkor hajnali háromkor ez a gyermek majd enni akar, és sok mindent nem a mi terveink szerint fog csinálni. Szóval, ne imádkozz nagyobb áldásért, ha panaszkodnál a nagyobb teher miatt! A jó hír az, hogy Isten nem adja meg neked az áldást, ha nem tudnád elhordozni a vele járó terhet. Életed minden időszakára annyi kegyelmet kapsz, amennyire szükséged van annak elhordozására. Szóval, tedd meg a rád eső részt: dönts úgy, hogy elégedett leszel.

Éppen most élsz „azokban a régi szép időkben”. Húsz év múlva majd visszagondolsz, és azt fogod mondani: „Igen, a 2014-es év életem egyik legszebb időszaka volt.” Nehogy elmulaszd ezt amiatt, hogy elégedetlen vagy. Életed egyik legjobb időszaka lehet az, amiben éppen most vagy. Ha csak arra vársz, hogy a dolgok megváltozzanak, elveszíted a jelen szépségét, a mai nap örömét. Ne éld le az életed úgy, hogy mindig valami mást kívánsz. Lásd meg az ajándékot ott, ahol most vagy!


Vélemény, hozzászólás?